Sunday, June 17, 2012

Care sunt cauzele unui ictus?

Blocarea unei artere

Blocarea unei artere, în creier de către un cheag (tromboză) este cea mai frecventa cauză a unui accident vascular cerebral. Parte a creierului, care este irigată de vasul de sânge trombat este, în consecință, lipsită de sânge şi oxigen. Ca urmare a lipsei sângelui şi oxigenului, celulele din acea parte a creierului mor, şi parte a corpului, pe care o controlează, nu mai funcționează. De obicei, o placa de colesterol din vasele mici de sânge, în creier, care provoca îngustarea treptată a vaselor de sange, se rupe şi începe procesul de formare a unui cheag de sânge (tromb).

Factorii de risc pentru îngustarea vaselor de sânge, sunt aceleași ca si cele, care determină ingustarea vaselor de sânge din inima și determină atac de cord (infarct miocardic). Acesti factori de risc includ:

    * Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială),

    * Colesterol ridicat,

    * Diabet zaharat, şi

    * Fumat.

Ictus embolic

Un alt tip de accident vascular cerebral poate apărea atunci când un cheag de sange sau o bucata de placă aterosclerotică (colesterol şi depozite de calciu de pe peretele interior al inimii sau a arterei) se dezlanțuie, calatorește prin sânge și se depune intr-o artera din creier. Atunci, când fluxul de sânge se opreşte, celulele creierului nu primesc oxigen si glucoză, de care au nevoie pentru a funcţiona şi a se produce un accident vascular cerebral. Acest tip de accident vascular cerebral este menţionat ca un accident vascular cerebral embolic. De exemplu, un cheag de sânge s-ar putea forma iniţial în camera de inima, ca urmare a unui ritm cardiac neregulat, care apare în fibrilație atrială. De obicei, aceste cheaguri rămân ataşate de căptuseala interioară a inimii, dar ocazional se pot rupe, călătoresc prin sânge, formează un dop (embolie), într-o arteră din creier, şi pot provoca un ictus. O embolie poate proveni, de asemenea, dintr-o arteră mare (de exemplu, artera carotida, o arteră majoră la nivelul gâtului, care furnizează sânge la creier) şi apoi a se deplasa în aval pentru a bloca o arteră mai mică în creier.

Ictusul hemoragic

Un ictus hemoragic apare atunci, când un vas de sânge în creier se rupe si sângerează în tesutul cerebral din jur. Un ictus hemoragic (sângerare în creier), cauzeaza simptome de accident vascular cerebral, prin privarea de sânge și de oxigen a anumitor părți ale creierului într-o varietate de moduri. Fluxul de sânge spre unele celule ale creerului se oprește. De asemenea, sângele este foarte iritant şi poate provoca umflarea țesutului creierului (edem cerebral). Edemul si acumularea de sânge de la o hemoragie cerebrală creşte presiunea în interiorul craniului şi provoacă daune mai mult prin strivirea creierului contra craniului osos scăzând în continuare fluxul de sânge la ţesuturi şi celule creierului.

Hemoragie subarahnoidiană

Într-o hemoragie subarahnoidiană, sângele se acumuleaza in spatiul de sub membrana arahnoida care delimitează creierul. Sângele provine dintr-un vas de sânge anormal, care scurgeri sau rupturi. Deseori, acesta este de la un anevrism (o dilatare anormală din peretele vasului). Hemoragia subarahnoidiană determină, de obicei, dintr-o dată, dureri severe de cap, greţuri, vome, intoleranță la lumină, şi înţepenirea gâtului. În cazul, în care nu este recunoscut şi tratat, pot apărea consecinţe majore neurologice, cum ar fi comă, şi moartea creierului.

Vasculită

O alta cauză rară de accident vascular cerebral este de vasculită, o afectiune în care vasele de sânge devin inflamate căuzând scăderea fluxului de sânge a țesutului cerebral.

No comments:

Post a Comment