Friday, June 15, 2012

Ce este un ictus?

Funcţionarea celulelor creierului necesită o livrare constantă de oxigen si glucoză din sange. Un ictus, sau accident vascular cerebral (AVC), apare atunci, când furnizarea de sânge la o parte din creier este intreruptă, determinând moartea celulelor creierului. Fluxul de sânge poate fi compromis de o varietate de mecanisme.

Blocarea unei artere

Îngustarea a arterelor mici în creier poate provoca un ictus lacunar, (lacună înseamnă "spaţiu gol"). Blocarea unei arteriole unice poate afecta o zona mica de tesut cerebral, care provoacă moartea acesteia (prin infarct).

Îngustare a arterelor (ateroscleroză), care duc spre creier. Există patru vase mari, care furnizează creierului sânge. Circuitul anterior a creierului, care controlează preponderent activitatea motorie, de senzaţie, gândire, de exprimare, şi emoţie este aprovizionat de către arterele carotide. Circuitul posterior, care aprovizionează trunchiul cerebral si cerebelul, controlează funcțiile automate si de coordonare ale creerului, și este aproviyionat de către artere vertebrobazilare.

Dacă aceste artere se îngustează, ca urmare a aterosclerozei, plăcii sau colesterolului, părți ale acestora se pot rupe şi plutesc în aval, blocând alimentarea cu sânge a unei părți din creier. Spre deosebire de ictusuri lacunare, părţi mai mari ale creierului pot pierde din aprovizionare cu sânge, iar acest lucru poate produce simptome mai pronunțate decât un ictus lacunar.

Embolismul creierului din inimă. În unele cazuri, în interiorul inimii se pot forma cheaguri de sânge şi există posibilitatea ca acestea să se rupă şi să călătorească (embolizând) spre arterele din creier, provocând un accident ictus.

Ruptura a unei artere (hemoragie)

Ictusul hemoragic sau hemoragia cerebrală (sângerare în substanţa creierului). Cel mai frecvent motiv al ictusului hemoragic este hipertensiunea arterială necontrolată. Alte situatii includ anevrisme, care pot erupe sau malformaţii arterio-venoase (MAV), în care există o rețea anormală de vase de sange, care sunt fragile si pot ușor sângera.

1 comment: